[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: تماس با ما ::
:: دوره 2، شماره 3 - ( پاییز 1391 ) ::
جلد 2 شماره 3 صفحات 148-155 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر پیشگیرانه‌ی عصاره آبی ریشه زرشک زرافشان بر میزان سطوح گلوکز خون و چربی های سرم در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین
حسین اشرف 1، رضا حیدری، وحید نجاتی، مینو ایلخانی پور
1- ، hossein.ashraf@gmail.com
چکیده:   (18934 مشاهده)
زمینه و هدف: کاهش دادن سطح گلوکز و لیپیدهای سرم در بیماران دیابتی با استفاده از گیاهان دارویی از اهمیت بالینی زیادی برخوردار میباشد. در تحقیق حاظر بر آن شدیم تا اثر پیشگیرانهی عصاره آبی ریشه زرشک بر میزان گلوکز، انسولین و چربی های سرم در موش های صحرایی دیابتی را بررسی کنیم.
مواد و روش ها: چهل سر موش صحرایی نر به ۵ گروه تقسیم شدند: 1) گروه کنترل (N) که آب مقطر را به مدت شش هفته دریافت کردند، 2) گروه نرمال + زرشک (N+B) که عصاره ریشه زرشک را روزانه به مدت شش هفته توسط دستگاه گاواژ معدی دریافت کردند، 3) گروه دیابتی (D)، 4) گروه دیابتی +  زرشک _ قبل (D+Bb)  که برای سه هفته قبل و سه هفته بعد از تزریق  STZعصاره ریشه زرشک دریافت کردند، 5) گروه دیابتی+ زرشک_ بعد (D+Ba) که بعد از تزریق STZ  و دیابتی شدن به مدت سه هفته عصاره ریشه زرشک دریافت کردند. گروه های تحت درمان،  mg/kg/day500 عصاره ریشه زرشک را به وسیله گاواژ معدی دریافت نمودند. دوره آزمایش برای هر موش شش هفته بود.
یافته ها: نتایج نشان داد دیابت باعث افزایش معنی داری در میزان مصرف غذا، گلوکز خون، کلسترول تام (TC) ، تری گلیسرید LDL-C و (TG) و کاهش معنی داری در میزان HDL-C، انسولین و وزن بدن در گروه دیابتی نسبت به سایر گروه ها شد. مصرف ریشه زرشک موجب هدایت این تغییرات به حدود طبیعی شد، به طوری که مصرف ریشه زرشک در گروه D+Bb اختلاف معنی داری را در همهی عوامل مورد بررسی در مقایسه با گروه  D+Ba ایجاد کرد.
نتیجه گیری: در این مطالعه، برای اولین بار نشان داده شد که مصرف ریشه زرشک  قبل از ایجاد دیابت منجر به بهبودی بیشتر در سطوح گلوکز خون، انسولین و چربی های سرم نسبت به گروهی می‌شود که پس از ایجاد دیابت ریشه زرشک دریافت می‌کردند. بنابراین، ریشه زرشک می‌تواند هر دو نقش پیشگیری کننده و درمانی را در برابر عوارض دیابت ایفا نماید
واژه‌های کلیدی: دیابت، زرشک، استرپتوزوسین، هیپوگلیسمیک، هیپولپیدمیک
متن کامل [PDF 1212 kb]   (4626 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: ۱۳۹۱/۱۱/۲۰ | پذیرش: ۱۳۹۲/۶/۲۳ | انتشار: ۱۳۹۲/۶/۲۳
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ashraf H, Heydari R, Nejati V, Ilkhanipoor M. Preventive Effect of Berberis Integerrima on the Serum Levels of Glucose and Lipids in Streptozotocin (STZ)-Induced Diabetes in Rats. J Fasa Univ Med Sci. 2012; 2 (3) :148-155
URL: http://journal.fums.ac.ir/article-1-36-fa.html
اشرف حسین، حیدری رضا، نجاتی وحید، ایلخانی پور مینو. اثر پیشگیرانه‌ی عصاره آبی ریشه زرشک زرافشان بر میزان سطوح گلوکز خون و چربی های سرم در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین. مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا. 1391; 2 (3) :148-155

URL: http://journal.fums.ac.ir/article-1-36-fa.html

دوره 2، شماره 3 - ( پاییز 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Journal of Fasa University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 796 queries by yektaweb 3506