:: دوره 2، شماره 3 - ( پاییز 1391 ) ::
جلد 2 شماره 3 صفحات 163-167 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی آلودگی به سارکوسیست در بزهای ذبح شده در کشتارگاه جهرم
زهرا کارگر جهرمی، کاوس صلح جو1، محمد زارعیان جهرمی، حسین کارگر جهرمی، سعیده عرفانیان، مسعود اسمی
1- ، solhjouk@yahoo.com
چکیده:   (16528 مشاهده)

  زمینه و هدف: آلودگی به سارکوسیست یکی از شایع‌ترین عفونت‌های تک یاخته‌ای مشترک بین انسان و دام می‌باشد که توسط گونه‌های مختلف سارکوسیستیس ایجاد می‌شود. با توجه به اهمیت بهداشتی این انگل، در این مطالعه میزان آلودگی به کیست   های ماکروسکوپی و میکروسکوپی سارکوسیست در بزهای ذبح شده در کشتارگاه جهرم مورد بررسی قرار گرفت .

  مواد و روش‌ها: در چهار ماه اول سال 1390، شش بافت زبان، مری، قلب، دیافراگم، ران و بازوی 4925 بز ذبح شده در کشتارگاه شهرستان جهرم از نظر وجود کیست‌های ماکروسکوپی به روش بازرسی لاشه بررسی شدند. همچنین چهار بافت زبان، مری، دیافراگم و قلب از 400 بز به طور تصادفی از نظر وجود کیست‌های میکروسکوپی به دو روش گسترش بافتی و هضمی مورد بررسی قرار گرفت.

  نتایج: درصد آلودگی به کیست‌های ماکروسکوپی 48/9% بود و بیشترین درصد آلودگی در مری (1/91%) و در گروه سنی بیشتر از 36 ماهگی (8/81%) و در جنس نر (1/91%) مشاهده شد و بین آلودگی به کیست‌های ماکروسکوپی و سن یا جنس ارتباط معنی‌داری دیده نشد (P>0/05). در روش گسترش بافتی و هضمی به ترتیب 5/59% و 100 % از بزها آلوده به کیست‌های میکروسکوپی بودند. در روش گسترش بافتی بیشترین ارگان درگیر با 3/35% مربوط به دیافراگم بود به طوری که بیشترین درصد آلودگی در گروه سنی بیشتر از 36 ماهگی (7/47%) و در جنس نر (7/35%) مشاهده شد. بین آلودگی به کیست‌های میکروسکوپی و سن ارتباط معنی‌داری وجود داشت (P=0.002) ، ولی این ارتباط با جنس معنادار نبود . (P=0.700)

  تیجه‌گیری: نتایج نشان داد که روش هضمی حساس‌ترین روش برای تشخیص سارکوسیستیس در گوشت بز می‌باشد و 100% بزها به این روش آلوده بودند . بنابراین برای پیشگیری از آلودگی انسانی بایستی بدون توجه به نتایج بازرسی لاشه، گوشتها قبل از مصرف، منجمد یا کاملاً پخته شوند .

واژه‌های کلیدی: سارکوسیست، گسترش بافتی، گسترش هضمی، بز
متن کامل [PDF 1078 kb]   (3608 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انگل شناسي
دریافت: ۱۳۹۱/۱۲/۱ | پذیرش: ۱۳۹۲/۶/۲۳ | انتشار: ۱۳۹۲/۶/۲۳


XML   English Abstract   Print



دوره 2، شماره 3 - ( پاییز 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها