:: دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1392 ) ::
جلد 3 شماره 4 صفحات 380-386 برگشت به فهرست نسخه ها
ردیابی تیپ های مختلف کلستریدیوم بوتولینوم در 4 نوع ماده غذایی با استفاده از واکنش زنجیره ای پلی مراز
محمد وحید صادقی سروستانی، سعید حسین زاده 1، مریم پورمنتصری2، مهدی فاضلی2
1- ، hosseinzadeh@shirazu.ac.ir
2- دانشگاه شیراز
چکیده:   (8962 مشاهده)
زمینه و هدف: مسمومیت غذایی ناشی از کلستریدیوم بوتولینوم از مهمترین مسمومیتهای غذایی است که در اثر مصرف مواد غذایی آلوده به ویژه فرآورده های دریایی، انواع غذاهای کنسرو شده گیاهی و گوشتی و فرآورده های لبنی ایجاد می‌شود. تشخیص بوتولیسم بر اساس شناسایی باکتری و یا سم آن صورت می‌گیرد. از تیپ‌های مختلف این ارگانیزم ((G, F, E, D, C2, C1 ,B ,A سروتیپ‌های E B،A وF در انسان بیماریزا هستند. هدف از مطالعه حاضر بررسی پتانسیل این غذاها برای ایجاد مسمومیت احتمالی و مقایسه کشت و روش‌های مولکولی جهت شناسایی کلستریدیوم بوتولینوم است.
مواد و روش‌ها: روش‌های بیوشیمیایی، کشت (محیط‌های غنی کننده  (Cooked meat, TPGYو MPCR سه روش آزمایشگاهی برای تشخیص کلستریدیوم بوتولینوم در نمونه‌ها می‌باشند. برای شناسایی قابل اطمینان و سریع باکتری و سموم آن، تکنیک‌های مولکولی به کار می‌روند. سه جفت پرایمر برای شناسایی سویه‌های E,B وA طراحی شدند. بزرگی محصول PCR تیپ‌های E,B,A به ترتیب 782 ،205 و 389 جفت باز بود.
نتایج: از 290 نمونه جمع آوری شده درصد آلودگی به این باکتری در ماهی 5%، عسل 4%، کشک 5/2% و دوغ 25/1% نمونه‌ها آلوده بود. با استفاده از محیط کشت انتخابی پس از غنی سازی نمونه ها، فقط 4 نمونه مثبت تشخیص داده شد.
نتیجه گیری: روش‌های مولکولی، ابزاری با ارزش برای شناسایی سموم، هاگ و باکتری در مواد غذایی بوده و جهت بررسی‌های اپیدمیولوژیک و آزمایشگاه میکروبیولوژی غذایی توصیه می‌شود.

واژه‌های کلیدی: کلستریدیوم بوتولینوم، واکنش زنجیره ای پلیمراز، مواد غذایی
متن کامل [PDF 673 kb]   (4875 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی (صنایع غذایی)
دریافت: ۱۳۹۲/۲/۱۶ | پذیرش: ۱۳۹۲/۶/۳۰ | انتشار: ۱۳۹۲/۱۲/۲۵


XML   English Abstract   Print



دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها