:: دوره 5، شماره 1 - ( بهار 1394 ) ::
جلد 5 شماره 1 صفحات 44-50 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه تغییرات قند خون در بی‌حسی نخاعی با بیهوشی عمومی در عمل سزارین - یک مطالعه همگروهی
علیرضا منافی1، حبیب اله ذاکری2، فاطمه صلاحیان1، مرضیه توسلی3، فهیمه شکوهی1، رویا کوکبی4، سحر خزفروش1
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران.
2- گروه بیهوشی، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران. ، Zakerihabib@gmail.com
3- گروه بیهوشی، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران.
4- گروه زنان و زایمان، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران.
چکیده:   (8459 مشاهده)

 

زمینه و هدف: آسیب‌های بدنی یا جراحی سبب ایجاد پاسخ‌های متابولیکی در بدن می‌شوند. تغییرات قند خون یکی از انواع این پاسخ‌ها است. یکی از راه‌های موثر برای کاهش پاسخ سیستم درون ریز- متابولیک بی‌حسی نخاعی است. بنابراین ما این مطالعه را با هدف مقایسه سطوح قندخون قبل، حین و بعد از عمل هدایت کردیم تا بتوانیم قسمتی از پازل بیهوشی را تکمیل نماییم.

 

مواد و روش‌ها: این مطالعه یک بررسی کوهورت گذشته نگر بود که بر روی 126 بیمار 38-18 ساله تحت جراحی سزارین انجام شد. شصت و سه زن تحت بی‌حسی نخاعی به عنوان گروه اول و گروه دوم 63 بیمار با بیهوشی عمومی در نظر گرفته شد. سطح گلوکز به وسیله گلوکومتر سی دقیقه قبل از جراحی، در طول عمل و سی دقیقه بعد از اتمام جراحی ثبت گردید.

 

نتایج: میانگین سطح قند خون در گروه بی‌حسی نخاعی به طور قابل ملاحظه‌ای بین سه اندازه‌گیری متفاوت بود(p value = 0.007)  و در گروه بیهوشی عمومی این تفاوت بیشتر بود (p value < 0.001). میانگین قند خون سی دقیقه قبل از جراحی در بی‌حسی نخاعی و بیهوشی عمومی به ترتیب 81.49±14.64 و 84.09±10.95، (p value = 0.26)، در حین جراحی به ترتیب 86.50±23.49 و 90.74±17.82، (p value = 0.256) و نهایتا سی دقیقه بعد از عمل که به ترتیب 79.93±18.35  و94.87±16.32، (p value < 0.001) بود.

 

نتیجه‌گیری: بی‌حسی نخاعی روش موثرتری در کاهش تغییرات قند خون مادران در طول عمل سزارین و در نتیجه کاهش عوارض جانبی آن است.

 

 

واژه‌های کلیدی: تغییرات قند خون، بی‌حسی نخاعی، بیهوشی عمومی، سزارین
متن کامل [PDF 948 kb]   (2358 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بيهوشي
دریافت: ۱۳۹۳/۸/۲ | پذیرش: ۱۳۹۳/۱۱/۲۴ | انتشار: ۱۳۹۴/۲/۱۹


XML   English Abstract   Print



دوره 5، شماره 1 - ( بهار 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها