:: دوره 5، شماره 2 - ( تابستان 1394 ) ::
جلد 5 شماره 2 صفحات 159-167 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی و مقایسه الگوی مصرف غذایی در ایران و جهان: یک مقاله مروری
فاطمه عبدی1، زهرا عظاردی کاشانی2، پروین میرمیران 3، ترانه استکی4
1- کمیته پژوهشی دانشجویان،دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
3- گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، مرکز تحقیقات تغذیه، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران،ایران. ، fatemeh.abdi87@yahoo.com
4- گروه علوم پایه، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده:   (5714 مشاهده)

الگوی مصرف غذایی در بیشتر کشورها، نژادها، طبقات اجتماعی و فرهنگ‌های مختلف با هم متفاوت است. تعیین الگوی مصرف غذایی راهنمای مفیدی برای آموزش افراد، ارتقاء سواد غذایی و سیاست گذاری‌های تغذیه‌ای می‌باشد. در مطالعه مروری حاضر به بررسی الگوی مصرف غذایی مردم ایران و مقایسه آن با الگوی مصرف جهانی پرداخته شده است. جستجو در منابع انگلیسی و فارسی زبان در پایگاه‌های اطلاعاتی بر روی الگوهای مصرف غذایی ایران و جهان با کلید واژه‌‌های مرتبط و به نتایج منتشر شده تا سال 2014 محدود شد. همچنین جستجوی دستی بر روی طرح‌های تحقیقاتی ملی و محلی در ایران انجام شد. در نهایت از میان 65 مطالعه که الگوهای غذایی متفاوتی را بررسی کرده بودند، 39 مطالعه در این مقاله گنجانده شد. به طور کلی یافته‌ها حاکی از آن بود که میزان مصرف سرانه کالری در ایران بیش از میزان توصیه شده روزانه است و سرانه مصرف نان و برنج 5%، روغن 20% و قند و شکر 38% بیش از مقادیر توصیه شده در سبد غذایی مطلوب می‌باشد. همچنین مصرف شیر و لبنیات 25%، ‌تخم مرغ 20%، ‌سبزی و میوه 25% کمتر از مقادیر توصیه شده می‌باشد. تغییرات در الگوی مصرف مواد غذایی بازگو کننده گذار تغذیه‌ای در جهان است که باعث تغییرات بسیار جدی نامطلوب در الگوی مصرف غذایی و سلامت افراد جامعه می‌شود. بنابراین لازم است برنامه ریزی و سیاستگذاری‌های تغذیه‌ای مبتنی بر کاهش گذار تغذیه مد نظر باشد و بر جنبه‌های فرهنگی و اجتماعی مصرف مواد غذایی توجه شود.

واژه‌های کلیدی: الگوی مصرف غذایی، سبد غذایی، ایران
متن کامل [PDF 1032 kb]   (3962 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۳/۱۱/۱۷ | پذیرش: ۱۳۹۴/۳/۱۳ | انتشار: ۱۳۹۴/۷/۱



XML   English Abstract   Print


دوره 5، شماره 2 - ( تابستان 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها