:: دوره 2، شماره 1 - ( بهار 1391 ) ::
جلد 2 شماره 1 صفحات 11-18 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی آلودگی باکتریایی مواد غذایی در سطح عرضه مناطق غرب تهران
طاهره فرامرزی، احمد جنیدی جعفری، سمیه دهقانی1، مریم میرزابیگی، منیره ناصح، حمیرا رهبر آراسته
1- ، somayyeh_dehghani@yahoo.com
چکیده:   (20604 مشاهده)

زمینه و هدف: بیماری‌های منتقله توسط غذا یکی از مشکلات شایع در بخش سلامت و بهداشت عمومی می‌باشند. در این میان باکتری‌ها از جمله مهم‌ترین عوامل ایجادکننده عفونت‌ها و مسمومیت‌های غذایی محسوب می‌شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی باکتریایی مواد غذایی در سطح عرضه مناطق غرب تهران صورت گرفت.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی مقطعی، 642 نمونه مواد غذایی مختلف از مناطق غرب تهران به طور تصادفی نمونه‌برداری و به آزمایشگاه میکروب‌شناسی مواد غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایران ارسال و سپس نمونه‌ها از نظر آلودگی باکتریایی مورد آزمایش قرار گرفتند.

نتایج: از نظر آلودگی به باکتری‌های مزوفیل در هر گروه مواد غذایی، سالادها (50%) و فرآورده‌های پروتئینی (36/6%) به ترتیب بیشترین و کمترین میزان آلودگی، از نظر آلودگی به کلیفرم‌ها شیرینی‌جات (46/13%) و فرآورده‌های پروتئینی (73/1%)، از نظر اشرشیاکلی سالادها (33/58%) و محصولات لبنی (84/9%)، از نظر استافیلوکوکوس اورئوس شیرینی‌جات (81/4%) و سالادها (0%)، ازنظر باسیلوس سرئوس شیرینی‌جات (81/4%) و محصولات لبنی (39/0%) به ترتیب آلوده‌ترین و سالم‌ترین مواد غذایی بودند.

نتیجه‌گیری: در مجموع، سالادها از نظر رشد باکتری‌های مزوفیل، اشرشیا کلی و انتروکوکوس، بیشترین درصد آلودگی را دارا بوده و به عنوان آلوده‌کننده‌ترین ماده غذایی شناخته شدند (0.001≥P). با توجه به یافته‌ها، برای جلوگیری از آلودگی میکروبی مواد غذایی، آموزش افراد، رعایت اصول بهداشتی و نظارت در آماده‌سازی، حمل و نقل، ذخیره‌سازی و عرضه مواد غذایی ضروری می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: مواد غذایی، آلودگی باکتریایی، منطقه غرب تهران
متن کامل [PDF 1112 kb]   (7538 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ميكروبیولوژی
دریافت: ۱۳۹۱/۱۱/۲۳ | پذیرش: ۱۳۹۲/۶/۲۳ | انتشار: ۱۳۹۲/۶/۲۳


XML   English Abstract   Print



دوره 2، شماره 1 - ( بهار 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها