Journal of Advanced Biomedical Sciences
مجله علوم زیست پزشکی پیشرفته
JABS
Medical Sciences
http://jabs.fums.ac.ir
1
admin
2228-5105
2783-1523
8
7
14
8888
13
en
jalali
1397
9
1
gregorian
2018
12
1
8
3
online
1
fulltext
fa
ارتباط ظرفیت کل آنتیاکسیدانی رژیم غذایی با افسردگی و اضطراب در بزرگسالان ایرانی
Investigating the relationship between Dietary total antioxidant capacity and depression and anxiety in Iranian adults
تغذيه
Nutrition
پژوهشي
Research
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">زمینه و هدف: </span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">اگرچه مطالعات متعددی در ارتباط با آنتیاکسیدانهای غذایی و خطر ابتلا به اختلالات روانی وجود دارد، اطلاعات مربوط به ارتباط ظرفیت کل آنتیاکسیدانی رژیم غذایی با افسردگی و اضطراب کم است. پژوهش حاضر باهدف بررسی ارتباط بین ظرفیت کل آنتیاکسیدانی رژیم غذایی با افسردگی و اضطراب در بزرگسالان ایرانی انجام شد.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">مواد و روشها: </span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">این مطالعه مقطعی روی 3297 فرد بزرگسال سالم ایرانی در استان اصفهان انجام شد. دریافتهای غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">Food Frequency Questionnaire</span></span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">) 106 موردی ارزیابی شد. ظرفیت کل آنتیاکسیدانی با استفاده از پایگاه دادههای بینالملل </span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">قدرت آنتیاکسیدان کاهشیافته آهن</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">FRAP</span></span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">) برآورد شد. ارزیابی افسردگی و اضطراب با استفاده از یک نسخه معتبر فارسی ترجمهشده از پرسشنامه مقیاس بیمارستانی افسردگی و اضطراب (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">HADS</span></span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">) انجام گردید.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">نتایج:</span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> پس از تعدیل متغیرهای مخدوش گر، ازجمله دریافتهای غذایی اسیدهای چرب امگا 3، افراد در پنجک بالایی ظرفیت کل آنتیاکسیدانی رژیم غذایی 43 درصد شانس کمتری برای ابتلا به افسردگی (001/0=</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">P</span></span></span><sub><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">، </span></span></sub><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">82/0- 40/0: </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">CI</span></span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> 95 درصد: 57/0: </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">OR</span></span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">) </span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">داشتند. </span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">همچنین ارتباط معکوس معناداری بین ظرفیت کل آنتیاکسیدانی موجود در رژیم غذایی و اضطراب در بین پنجکها مشاهده شد (06/0=</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">P</span></span></span><sub><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">،</span></span></sub><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">99/0- 39/0: </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">CI</span></span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> 95 درصد: 62/0: </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">OR</span></span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">).</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">نتیجهگیری: </span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">یافتههای این مطالعه نشان میدهد ارتباط معکوس معناداری بین ظرفیت کل آنتیاکسیدانی رژیم غذایی با افسردگی و اضطراب وجود دارد. برای تأیید این یافتهها، مطالعات بیشتری در آینده لازم است.</span></span>
<strong><em>Background & Objective:</em></strong> Although several studies are available linking individual dietary antioxidants to the risk of psychological disorders, data about the association of dietary total antioxidant capacity (TAC) with depression and anxiety are scarce. This study was conducted to investigate the association between dietary TAC and odds of depression and anxiety among Iranian adults.<br>
<strong><em>Material & Methods:</em></strong> In this cross-sectional study, dietary intakes of 3297 apparently healthy adults in Isfahan province, Iran, were assessed using a validated detailed food frequency questionnaire. Dietary TAC was estimated using the ferric-reducing antioxidant power (FRAP) international databases. Depression and anxiety were assessed using a validated Persian translated version of Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) questionnaire. Having the scores 0-7 in either subscales was considered as “normal” and the scores of 8 or more as the presence of depression or anxiety.<br>
<strong><em>Results:</em></strong> Overall, 28.6% (n= 943) of study participants were depressed or at the borderline level, and 13.6% (n= 448) had anxiety or were at the borderline level. After controlling for potential confounders, including dietary intakes of omega-3 fatty acids, we found that those in the top quintile of dietary TAC were 43% less likely to be depressed than those in the bottom category (OR: 0.57; 95% CI: 0.40-0.82, P<sub>trend</sub>= 0.001). Regarding anxiety, there was a significant inverse association between dietary TAC and anxiety comparing extreme quintiles (OR: 0.62; 95% CI: 0.39-0.99, P<sub>trend</sub>= 0.06).<br>
<strong><em>Conclusion:</em></strong> A significant inverse association between dietary TAC and odds of depression and anxiety was found among adults. Further prospective studies are required to confirm these findings.
اضطراب, افسردگی, ظرفیت آنتیاکسیدانی کل رژیم غذایی, ایران, خلقوخو
Anxiety, Depression, Dietary total antioxidant capacity, Iran, Mood
918
928
http://jabs.fums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1729-1&slc_lang=fa&sid=1
mohammad
mousavi
محمد
موسوی
smmousavi@razi.tums.ac.ir
2543690254
100319475328460018980
Yes
Tehran University of Medical Sciences
گروه تغذیه جامعه دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
alireza
milajerdi
علیرضا
میلاجردی
amkhv@yahoo.com
1271443716
100319475328460018981
No
Tehran University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی تهران
Ammar
Hassanzadeh Keshteli
عمار
حسن زاده کشتلی
hassanzadeh.am@yahoo.com
100319475328460018982
100319475328460018982
No
Department of Medicine, University of Alberta, Edmonton, Alberta, Canada
دانشکده پزشکی دانشگاه آلبرتا ادمونتون، آلبرتا، کانادا
Ahmad
Esmaillzadeh
احمد
اسماعیل زاده
a-esmaillzadeh@tums.ac.ir
100319475328460018983
100319475328460018983
No
Department of Community Nutrition, School of Nutritional Sciences and Dietetics, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه تغذیه جامعه دانشکده علوم تغذیه و رژیمشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
hamid
afshar
حمید
افشار
afsharhamid@gmail.com
1287410025
100319475328460018984
No
Integrative Functional Gastroenterology Research Center, Isfahan University of Medical Sciences
مرکز تحقیقات کاربردی گوارش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
peyman
adibi
پیمان
ادیبی
adibi.p87@yahoo.com
4465001477
100319475328460018985
No
Integrative Functional Gastroenterology Research Center, Isfahan University of Medical Sciences
مرکز تحقیقات کاربردی گوارش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان