Journal of Advanced Biomedical Sciences
مجله علوم زیست پزشکی پیشرفته
JABS
Medical Sciences
http://jabs.fums.ac.ir
1
admin
2228-5105
2783-1523
8
7
14
8888
13
en
jalali
1398
1
1
gregorian
2019
4
1
9
1
online
1
fulltext
fa
بررسی میزان فراوانی رنگهای مصرفی در مواد غذایی زعفرانی عرضهشده در سطح رستورانهای شهر فسا با استفاده از روشهای کروماتوگرافی لایهنازک و اسپکتروفتومتری در سال 1397
The study of the frequency of dyes used in food products delivered at Fasa restaurants using Thin Layer Chromatography and spectrophotometric methods in 1397
سم شناسي
Toxicology
پژوهشي
Research
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">زمینه و هدف:</span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> امروزه بهمنظور افزایش و یا بهتر نمودن ظاهر، ترکیب، طعم و ارزش غذایی به مواد غذایی ترکیباتی به نام افزودنی اضافه میشود</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">.</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> این مواد می</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"></span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">توانند باعث عوارض و اختلالات در بدن انسان شوند که رنگ</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:8.0pt;"></span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">ها نیز جز یکی از این دسته مواد هستند</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:8.0pt;">.</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> هدف از این مطالعه تعیین میزان فراوانی رنگهای مصرفی در مواد غذایی زعفرانی شهر فسا در سال </span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">1397</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> با استفاده از روش کروماتوگرافی لایهنازک (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:8.0pt;">TLC</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">) و اسپکتروفتومتری است.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">مواد و روشها:</span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> این مطالعه از نوع مطالعات تجربی بوده که به روش مقطعی در سال </span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">1397</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> در شهر فسا انجام شده است. تعداد </span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">64</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> نمونه از ماده غذایی عرضهشده در رستورانها نمونهبرداری شد و پس از استخراج رنگ و تخلیص با استفاده از روش </span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:8.0pt;">TLC</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> و </span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">ا</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">سپکت</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">رو</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">فتومتری، نوع رنگ مورد آنالیز قرار گرفت.</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">دادهها بـا اسـتفاده از نرمافزار</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:8.0pt;"> Excel </span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">مـورد آنالیـز توصیفـی قـرار گرفت</span></span><span style="color:windowtext;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">.</span></span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">نتایج:</span></span></strong> <span style="color:windowtext;"><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;">از مجموع 64 نمونه موردبررسی به ترتیب 36 (2/56%) و 28 نمونه (8/43%) رنگ طبیعی خوراکی و رنگ مصنوعی بودند. از این میزان رنگ مصنوعی 1/57% از نوع رنگ مصنوعی غیرمجاز (16 نمونه) و 9/42% از نوع رنگهای مصنوعی مجاز خوراکی (12 نمونه) بود. همچنین 75% رنگهای طبیعی مورداستفاده از نوع زعفران بود</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:windowtext;"><span style="font-size:8.0pt;">.</span></span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"></span></span><br>
<span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"> <strong>نتیجهگیری:</strong> با توجه به بالا بودن میزان مصرف رنگهای غیرخوراکی و خوراکی سنتتیک در مواد غذایی و تأثیرات سوء ناشی از آنها بر سلامتی، ارتقاء سطح آگاهی تولیدکنندگان و مصرفکنندگان از عوارض میزان مصرف و یا عدم مصرف این مواد ضروری است</span></span><span dir="LTR"><span style="font-size:8.0pt;">.</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:10.0pt;"></span></span><br>
<br>
<strong><em>Background & Objective:</em></strong> Today, in order to maintain or improve the appearance, composition, flavor and nutritional value for food, compounds called additive are added, that they lead to complications in the human body, which the colors are only one of these substances. The aim of this study was to determine the frequency of consuming colors in saffron foods in Fasa in 1397 by thin layer chromatography and spectrophotometry methods.<br>
<strong><em>Materials & Methods:</em></strong> This is a type of Experimental study that was conducted by a cross-sectional study in Fasa. A total of 64 samples of food were collected from restaurants and after color extraction with Hydrochloric acid and purification, the color analysis was performed using thin-layer chromatography and spectrophotometry. The Data were analyzed using Excel software.<br>
<strong><em>Results:</em></strong> Out of 64 samples, 36 samples (56.2%) of natural color and 28 samples (43.8%) of artificial color were used. Of this amount, artificial color (57.1%) was non‐permitted artificial color (16 samples) and 42.9% of permitted artificial color (12 samples). Also, 75% of the natural colors used were saffron type.<span dir="RTL"></span><br>
<strong><em>Conclusion:</em></strong> Considering the high level of artificial colors found in the samples of this study, preventive measures are essential because the high consumption of non-edible and edible color in foods and their adverse effects on health, raising the level of awareness of manufacturers and consumers about the complications, the amount of consumption or lack of use of these substances is necessary.<br>
<br>
رنگ طبیعی خوراکی, رنگ مصنوعی, زعفران, کروماتوگرافی, اسپکتروفتومتری
Food color, Artificial color, Saffron, Thin Layer Chromatography, Spectrophotometry
1306
1313
http://jabs.fums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-824-2&slc_lang=fa&sid=1
sara
asadi
سارا
اسدی
asadis_744@yahoo.com
100319475328460019077
100319475328460019077
No
Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران
mehran
sayadi
مهران
صیادی
mehransayadi62@gmail.com
2571808151
100319475328460019078
Yes
Assistant Professor, Department of Food Safety and Hygiene, School of Public Health, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران
sahar
Khalighain
سحر
خلیقیان
saharkhalighian@gmail.com
100319475328460019079
100319475328460019079
No
Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران
Sima
Hashemi
سیما
هاشمی
simahashemi1397@gmail.com
100319475328460019080
100319475328460019080
No
Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، فارس، ایران
Ghader
Allahverdi
قادر
اله وردی
allahverdi.fums@gmail.com
100319475328460019081
100319475328460019081
No
Department of Biochemistry, Fasa University of Medical Sciences, Fasa, Iran
دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، فارس، ایران