[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: ثبت نام :: تماس با ما ::
:: دوره 1، شماره 2 - ( تابستان 1390 ) ::
جلد 1 شماره 2 صفحات 24-31 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین حد مجاز مصرف ماهی از نظر ترکیبات جیوه
عباس اسماعیلی ساری، اسماعیل عبداله زاده، شریف جورابیان شوشتری، سید محمود قاسمپوری 1
1- ، Ghasempm@modares.ac.ir
چکیده:   (13460 مشاهده)

زمینه و هدف: متیل جیوه اثرات زیان باری بر روی سیستم تولیدمثل، تنفس و عصبی انسان دارد. یکی از راه‌های عمده در معرض قرارگیری انسان در برابر متیل جیوه، مصرف ماهی و غذاهای دریایی است. این مقاله سعی دارد مطالعاتی را که در طی 6 سال اخیر بر روی سطح جیوه در 21 گونه از ماهیان خلیج فارس، دریای خزر و تالاب انزلی صورت پذیرفته، پوشش دهد و ضمن بیان سطح جیوه، پیشنهاداتی را در مورد تعداد وعده‌های مجاز مصرف ماهی در هر ماه به تفکیک گونه ارائه نماید.

مواد و روش‌ها: نمونه‌های ماهی به آزمایشگاه منتقل شده و تا فرا رسیدن زمان کالبد شکافی در فریزر oC 20- نگهداری شدند. سپس بافت عضله آن‌ها جدا و خشک گردید. نمونه‌های خشک شده به شکل پودر همگن در آمده و میزان غلظت جیوه توسط دستگاه پیشرفته آنالیز جیوه مدل 254 تعیین شد.

نتایج: به طور کلی آلودگی جیوه در ماهیان تالاب انزلی بیشتر از ماهیان صید شده از دریای خزر بود. همچنین در بین تمامی ماهیان مورد مطالعه کفشک ماهی صید شده از خلیج فارس با 61/5 میلی گرم بر کیلوگرم بیشترین میزان جیوه را به خود اختصاص می‌داد که محدودیت شدید مصرف برای خانم‌های باردار و گروه‌های حساس ایجاد می‌کرد.

بحث: با توجه به محاسبات صورت گرفته حدود 50% ماهیان که اکثراً از ماهیان با زنجیره غذایی کوتاه هستند را به راحتی می‌توان در طول سال مصرف نمود. اما در مورد کفشک ماهی (Euryglossa orientalis) و کوسه ماهی (Carcharhinus dussumieri) صید شده از خلیج فارس بایستی ملاحظات ویژه‌ای در مصرف لحاظ گردد. از سوی دیگر در مورد میزان مصرف زیاد ماهی در جامعه صیادی بایستی برنامه ریزی دقیقی صورت گیرد.

واژه‌های کلیدی: متیل جیوه، حد مجاز مصرف ماهی، دریای خزر، خلیج فارس
متن کامل [PDF 2959 kb]   (3073 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت محيط
دریافت: ۱۳۹۱/۱۱/۲۳ | پذیرش: ۱۳۹۲/۶/۲۳ | انتشار: ۱۳۹۲/۶/۲۳
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Esmaili-Sari A, Abdollahzadeh E, Joorabian Shooshtari S, Ghasempouri S M. Fish consumption limit for mercury compounds. J Fasa Univ Med Sci. 2011; 1 (2) :24-31
URL: http://journal.fums.ac.ir/article-1-57-fa.html

اسماعیلی ساری عباس، عبداله زاده اسماعیل، جورابیان شوشتری شریف، قاسمپوری سید محمود. تعیین حد مجاز مصرف ماهی از نظر ترکیبات جیوه. مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا. 1390; 1 (2) :24-31

URL: http://journal.fums.ac.ir/article-1-57-fa.html



دوره 1، شماره 2 - ( تابستان 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Journal of Fasa University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.32 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3752